Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Tο Άστρο της Ημέρας


Επίσκεψη στο Ευγενίδειο ίδρυμα
Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου η έκτη τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού επισκέφτηκε το Ευγενίδειο ίδρυμα για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα: «Το Άστρο της Ημέρας».
Η εκδρομή ήταν εξαίσια και οι υπάλληλοι του Ευγενίδειου ιδρύματος μας εξυπηρέτησαν με πολύ ευγενικό τρόπο. Το πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε μιλούσε για τον ήλιο και διήρκησε περίπου μια ώρα. Αυτή η μια ώρα πέρασε ευχάριστα, αφού το να βλέπουμε μια «μικρού μήκους ταινία» σε έναν θόλο τρισδιάστατα, ήταν το κερασάκι στην τούρτα για να γίνει αυτή η μέρα πιο εξαίσια.          Στον χώρο που παρευρεθήκαμε για να δούμε το πρόγραμμα: «Το Άστρο της Ημέρας», όλες οι θέσεις ήταν γεμάτες πράγμα που σημαίνει ότι πολλά σχολεία ήθελαν να δουν αυτή την «μικρού μήκους ταινία».
 Αυτό το κειμενάκι είναι μια μικρή περιγραφή για το τι λέει το πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε: Ένα συναρπαστικό ταξίδι με προορισμό τον Ήλιο. Από τη γέννηση του πλησιέστερου σε μας άστρου ως το θάνατό του και από τους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου και των Μάγια ως τα τελευταίας τεχνολογίας επίγεια και διαστημικά μας τηλεσκόπια, το ταξίδι αυτό μας αποκαλύπτει ότι ο Ήλιος είναι το πλησιέστερο αλλά και ένα πολύ «δραστήριο» άστρο. Η αέναη εμφάνιση και εξαφάνιση των ηλιακών κηλίδων, η ασταμάτητη ροή του ηλιακού ανέμου, οι τεράστιες εκροές ύλης από το στέμμα του, η παραγωγή ενέργειας στο εσωτερικό του είναι ορισμένα μόνο από τα φαινόμενα που συνεχίζουν να μελετούν οι αστρονόμοι στην προσπάθειά τους να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά που κρύβει «Το Άστρο της Ημέρας»


Μυρσίνη Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου